Czy warto wykorzystać guaranę jako reduktor tłuszczu?

Kawa to świetna używka o licznych walorach zdrowotnych. Niektórzy jednak nie mogą sobie pozwolić na jej picie z racji problemów z żołądkiem. Na całe szczęście jest też jeszcze inny sposób na pobudzenie się. Możliwość taką zapewnia nam guarana, czyli roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Najwięcej właściwości korzystnych naszemu ciału posiadają nasiona.

O właśnie tam znajduje się naturalna kofeina. Ten właśnie składnik przyczynia się do tego, że guarana ma niezwykle szerokie działanie. Już od wielu wieków w Ameryce Łacińskiej spożywa się guaranę w postaci sproszkowanej bądź też z wodą. W ten sposób osoba zażywającą wspomnianą substancję dodawała sobie energii lub zyskiwała siły witalne. Na tym nie koniec, ponieważ guarana wykazuje też właściwości przeciwbólowe i do tego jest ona w stanie zminimalizować uczucie pragnienia i głodu.

Coraz częściej słyszy się, że guarana może służyć jako pomoc w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Konkretnie jako reduktor tłuszczu ma działać wspomniana już na wstępie niniejszego tekstu, lecz tak naprawdę dotąd nie udało się tego jednoznacznie udowodnić naukowo.